Sağlık Bakanlığının genelgesi ile Harran Üniversitesi Kan Bankası Kızılay şubesi olarak değiştirilince Akdeniz Anemisi hasta yakınları genelgenin çocuklarının idam kararı olduğunu belirtti.
Adnan Çelik
14 Şubat 2011’de Sağlık Bakanlığının Genelgesi ile Harran Üniversitesinin Kendi bünyesinde bulunan kan merkezi 2012’de Kızılay’a verildi. Talasemi(Akdeniz Anemisi) hasta yakınları yapılan değişiklik nedeni ile taze kan alamadıklarını aktardılar. Genelge ile birlikte kan bağışını düzenlemelerinin olumlu olduğunu ancak Talasemi(Akdeniz Anemisi) hastalarının göz ardı edildiği ve Kızılay’a verilen kanların Gaziantep’te işlenmesinin ardından Şanlıurfa’ya tekrar yollandığı söylendi. Bu süreçte kanların 10 gün beklediğini hastalara verilmesi durumunda reaksiyonlara neden olacağı ifade edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bir Damla Kan Talasemi Dernek başkanı İbrahim Dizlek Şanlıurfa’da kayıtlı 137 Talasemi hastasının olduğunun altını çizdi. Talasemi hastalarının 20 günde bir iki ünite taze kan almalarının gerektiğini söyleyen Dizlek ‘’Hasta seyir durumuna göre hastalarımız 2,3 ya da dört ünite kan almaktadır ve bu kanların taze olması önemlidir. Bugüne kadar Harran Üniversitesinde tedavi görmektedir bu hasta çocuklarımız. Maalesef şu an Harran Üniversitesi Kan Bankası taze kan ve kan bağışçısı uygulaması sona ermiştir. Bugünden sonra faliyet alanı Kızılay bünyesinde kan şubesi konumuna gelmiştir. Bu genelge ile birlikte maalesef sehven de olsa Talasemi(Akdeniz Anemisi) hastası çocuklarımız hayatlarının idamı söz konusu olmuş. Hasta çocuklarımızın kan bulma şansı kalmamıştır. Bu uygulamadan ötürü sağlık bakanlığının tekrar genelge ile düzeltme yaparak Harran Üniversitesinin kan bağış ünitesinin faaliyete açılmasını talep ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Kan Bağış Ünitesi